Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μια μουσική οικογένεια: η οικογένεια Λαμπελέτ

Αρκετά αξιόλογη μουσική οικογένεια ήταν οι Λαμπελέτ, η οποία έβγαλε αρκετούς μουσικούς των οποίων η φήμη δεν περιορίστηκε στα Ιόνια νησιά αλλά εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα και φυσικά στην Αθήνα του 20ού αιώνα όπως θα δούμε αργότερα. Ο πρώτος ήταν ο Ελβετός πιανίστας και δάσκαλος Ευτύχιος Λαμπελέτ, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα το 1832. Μουσικός έγινε και ο γιος του Εδουάρδος Λαμπελέτ (1820 – 1903) ο οποίος ήταν πατέρας των επίσης μουσικών Ναπολέοντα (1864 – 1932), Λουδοβίκου (1868 - 1928), Κορίνας (1873 – 1955) και Γεώργιου (1875 – 1945), ενώ είχε και μία ακόμη κόρη, την Λουκία Λαμπελέτ, η οποία όμως δεν ακολούθησε τον δρόμο των αδελφών της. 

Ο Ναπολέων Λαμπελέτ σπούδασε στο Ωδείο της Νάπολης στην Ιταλία ενώ αργότερα διορίστηκε καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών γρήγορα όμως παραιτήθηκε από εκεί. Το 1895 έφυγε από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο όπου έκανε λαμπρή καριέρα ως μαέστρος και συνθέτης. Διετέλεσε μαέστρος της μικτής χορωδίας στην Αγία Σοφία του Λονδίνου. Ο Ναπολέων Λαμπελέτ συνέθεσε όπερα, οπερέτα, έργα για πιάνο καθώς και σκηνική μουσική. Έγραψε έντεχνα τραγούδια σε ποίηση γνωστών Ελλήνων ποιητών. Το τραγούδι Άνοιξις σε ποίηση Ιωάννη Πολέμη φανερώνει τον κοσμοπολιτισμό του συνθέτη με την χρησιμοποίηση ελληνικών στίχων σε μια μουσική που παραπέμπει στα τραγούδια του μουσικού θεάτρου της Ευρώπης.

Ο Γεώργιος Λαμπελέτ (1875 – 1945) σπούδασε κι αυτός στο Ωδείο της Νάπολης στην Ιταλία. Είναι προφανές ότι οι δεσμοί των Επτανήσιων συνθετών με την Ιταλία ήταν πολύ στενοί. Ο Γεώργιος υπήρξε εκτός από συνθέτης και δάσκαλος μουσικής και μουσικοκριτικός, ενώ είχε δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε διάφορα περιοδικά της εποχής. Ήταν ο πρώτος μουσικός που μίλησε με εμπεριστατωμένο τρόπο για την ανάγκη δημιουργίας εθνικής μουσικής. Η μουσική του εμπεριέχει χαρακτηριστικά της ελληνικής δημοτικής μουσικής παράδοσης, αφού άλλωστε έτσι του επιτάσσει και η ιδεολογική του προσέγγιση γύρω από τη σύνθεση. Αυτό μπορεί να το ακούσει κανείς στο τραγούδι Στον Κάμπο όπου χρησιμοποιούνται ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία που θυμίζουν την παραδοσιακή μουσική.

 

  • Εξώφυλλο του τραγουδιού «Στον κάμπο» του Γεωργίου Λαμπελέτ 
Εικόνα
-

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Χειρόγραφο ομιλίας του Γεωργίου Λαμπελέτ για τον Σπυρίδωνα Σαμάρα  (Πρώτη σελίδα χειρογράφου από ομιλία που εκφώνησε ο Γ. Λαμπελέτ στο καλλιτεχνικό μνημόσυνο για τον Σπυρίδωνα Σαμάρα στις 29 Απριλίου 1917. Το χειρόγραφο βρέθηκε σε φάκελλο του αρχείου Ι. Γκρέκα.)
Εικόνα
-
1

Ναπολέων Λαμπελέτ

-

2

Πρόγραμμα με έργα Ναπολέοντος Λαμπελέτ

-

3

όπερα (opera)

Από το λατινικό opus, που σημαίνει «έργο». Η όπερα είναι ένα θεατρικό έργο (δράμα) που τραγουδιέται και συνδυάζει πλοκή, ποίηση, μουσική, σκηνικά και κοστούμια.

5

Γεώργιος Λαμπελέτ

-